در ۸۰۰ سال گذشته کمتر نامی به بزرگی شمس در تاریخ تبریز وجود داشته؛ اما چه فایده که ما نه زرگریم و نه گوهر شناس! خرداد سال ۱۳۸۹ کلنگ یادمان شمس تبریزی در مرکز باغ گلستان به زمین خورد؛ اما این پروژه نیز همچون بسیاری کارهای دیگر سر دراز دارد که با گذشت پنج سال هنوز به اتمام نرسیده است.
بنای یادمان شمس با ارتفاعی ۳۵ متری نمادی از عروج ملکوتی شمس تبریزی است. ارتفاع این سازه به قدری است که می توان همچون نشانه ای از آن استفاده کرد، زیرا از هر کجای باغ گلستان، قابل رویت است. زیر زمین این مجموعه نیز پس از تکمیل به مرکز فرهنگی شمس شناسی تبدیل خواهد شد. ایجاد جاذبه های گردشگری، احیای هویت تاریخی تبریز و شناساندن ابعاد معنوی و عرفانی این عارف بزرگ از اهداف اصلی ساخت این بنای یادمان بوده، که بالغ بر نه میلیارد ریال هزینه به خود اختصاص داده است.
در روند طراحی، در پلان یک، مربع رفیع گشته است. این مربع به چهار سطح تقسیم شده و به چهار جبهه عالم می نگرد که نشان از فراگیری و عمومیت است. این چهار سطح با چرخش حول محور ثقل مکعب اولیه هماهنگی یافته اند و یادآور سماع شمس و مولانا هستند؛ زیرا سماع را شمس به مولانا آموخت.
از دیگر نکات قابل توجه در طراحی این یادمان ارائه تعریف سه بعدی نقوش دو بعدی ایرانی-اسلامی است. نقوشی که با تکنیک های مدرن نرم افزاری تعریفی جدید و متعالی تر ، متناسب با فضای مدرن شهرهای ایرانی یافته اند و بر جذابیت این بنا افزوده اند.