پرفورمنس آرت (Performance Art) که با عنوان «هنر اجرا» در ایران شناخته میشود؛ نوعی نمایش، بر آمده از هنرهای تجسمی است، به منظور ارائه انگارههای نو و حتی تبلیغ اندیشههای اجتماعی و عقاید سیاسی که از اوایل سدۀ بیستم میلادی کم کم رواج یافته است.
نمونههای پیشین پرفورمنس آرت با جنبشهای فوتوریسم، کنستروکتیویسم، باوهوس، دادا و سوررئالیسم همراه بوده و سایر هنرها همچون هنر کنشی و بدنی، هنر خاکی و کانسپچوآل آرت نیز به نحوی با آن پیوند دارند.
پرفورمنس آرت را «هنر زنده» نیز مینامند، چرا که زنده بودن مشخصۀ اصلی آن است؛ بدین معنا که در برابر مخاطبان و گاه با مشارکت ایشان اجرا میشود. در مجموع، امروزه پرفورمنس آرت نه به عنوان یک سبک یا جنبش هنری بلکه به عنوان یک شیوه با امکانات چند جانبه به حساب میآید، که از سالهای پس از جنگ جهانی دوم تاکنون صور مختلف و مشخصتری در آمریکا و اروپا یافته و در بسیاری از نقاط دنیا نیز هنرمندان و مخاطبانی را به سوی خود جلب کرده است.
با این حال پرفورمنس آرت در فضای هنری و محیط آکادمیک ایران هنوز جایگاه مشخصی نیافته، اما شکل تا حدی جدیتر آن را میتوان در جشنواره تخصصی «سی پرفورمنس، سی هنرمند، سی روز» جستجو کرد. هرچند تنها شش دوره از عمر این جشنواره میگذرد اما حداقل در این زمان کوتاه توانسته رسمیتی نسبی به این هنر ببخشد و هنرجویان جوان را بیش از پیش با آن آشنا سازد.
گفتنی است امسال نیز ششمین دورۀ جشنواره «سی پرفورمنس، سی هنرمند، سی روز» با هدف معرفی این مدیوم به مخاطبان و هنرمندان سایر حوزههای هنری، آموزش مستقیم و غیر مستقیم و انجام فعالیتهای تحقیقی و گسترش مباحث تئوریک در این زمینه، با تمرکز بر بر رابطه میان مکان، فضا و اهمیت آن در پرفورمنسآرت با شرکت سی هنرمند، از ۲۱ آذر ماه تا ۳۰ دیماه سال ۱۳۹۵ به همت کانون نیومدیا موزه هنرهای معاصر تهران، برای دومین بار در مکان همین موزه برگزار گردید.