چه موضوعاتی، مسائل روز پویانمایی ایران هستند؟ تنوع نرم افزارهای کامپیوتری، تسهیل بودجه ی لازم برای تولید پویانمایی های بلند، مدیریت ناکارآمد و روحیه فردگرایی ایرانیان، فیلم نامه های نامناسب، تولید پویانمایی با شاخصه های ملی و دینی و... . نکاتی که با تکرار شدن از زبان فعالین این عرصه به مسائلی روزمره تبدیل شده اند. در چنین شرایطی شنیدن "مطالعات انیمیشن" عجیب می نماید.
بستری که می تواند نگاه موشکافانه نسبت به مسائل روز انیمیشن ایران داشته باشد؛ هم چنین فضایی میان رشته ای ایجاد کند تا نگرشی روانشناسانه، جامعه شناسانه و فرهنگی نسبت به انیمیشن ظهور کند. البته نگاه تخصصی و فنی نسبت به انیمیشن هم وجود دارد، ولی دو نمونه ی دیگر از نظر نویسنده ارجح اند. دو دهه ای است که ایران در زمینه تولید انیمیشن رشد چشم گیری داشته، در مقایسه با آن رویکرد تئوری در زمینه ی انیمیشن، دوران کودکی اش را سپری می کند. برای نمونه شما انیمه های ژاپنی را ببینید و بگویید کاری علمی می کنید شاید در نگاه اول خنده دار باشد، اما جایگاهش را به تدریج پیدا می کند. همایش مطالعات انیمیشن، فرصتی مناسب برای پژوهشگران و محققین رشته های مختلف است تا با آرای هم آشنا شوند و نگاهی تخصصی تر و حتی راهگشا نسبت به موضوعات روز انیمیشن داشته باشند که شاید دیگر شاهد صحبت های روزمره یا بهتر بگویم گله های انیمیشنی نباشیم؛ بلکه با ارائه ی راهکارهایی شرایط را بهتر کنیم.
قدم اول برداشته شده است، اولین همایش انیمیشن در دوازده خرداد ماه 95 برگزار شد. اساتید، صاحب نظران، دانشجویان، هنرمندان و مسئولین دولتی گرد هم آمدند تا با آرای نواندیشان این رشته آشنا شوند. مقالات، آن چنان درخور بود که در سه بازه ی زمانی ارائه شد. عناوین مقالات تازگی داشت. برخی از آن ها به قدری نا آشنا بودند که نیاز به عنوانی طولانی داشتند. نکته ای که مورد توجه است، غیبت دانشجویان روانشناسی، جامعه شناسی یا حتی مطالعات فرهنگی در این همایش بود که شاید به دلیل تجربه ی نخستین آن باشد، چیزی که با برگزاری سالانه این همایش می تواند تغییر کند. نگاه یک درس آموخته ی انیمیشن نسبت به این حوزه، با یک جامعه شناس یا روان شناس متفاوت است ولی تضارب این آرا زمینه ای پویا ایجاد می کند. نکته ی دیگر اینکه، هنوز انیمیشن از نظر تئوری آن چنان بالنده نشده که به فضایی میان رشته ای تبدیل شود. امید است با نگاهی جدی تر نسبت به چنین همایش هایی مقدماتی برای تاسیس رشته ی دانشگاهی و تخصصی مطالعات انیمیشن فراهم گردد.